İnternet sitem için içerik üretmekten vazgeçtiğim yıllar oldu. Hem içerik oluşturmanın çok zaman alması hem de yeterli kitleyi bulamamanın verdiği düşünce ile içerik oluşturmaktan vazgeçmiştim. Ancak yıllar sonra anladım ki, kendi düşünce dünyamı daha sistematik bir hale getirmek istiyorsam yazı yazmaktan vazgeçmem gerektiğidir.
İnternet dünyasında büyük bir dönüşüm yaşanmaktadır. En son Google ‘ın arama motorları içinde başat olduğu zamanlarda bu dönüşüm yaşanmıştı. Google kelime bazlı aramalar yaparak insanların bilgiye daha hızlı ulaşmasını sağladı, siteler arasında gezerek kaybolmasını önledi. Ancak yıllar içinde insanlar Google’ın nasıl çalıştığını anladılar ve onu manipüle etmeyi öğrendiler. Son günlerde ise 15 yıl önce yaşanan duruma benzer bir süreci yaşamaktayız. Her yerde yapay zeka araçları ile karşılaşmaktayız. Yapay zekanın içerik oluşturmada insanların yerini alıp almayacağını merak etmekteyiz. (Bu yazı yapay zeka tarafından yazılmamıştır. )
İnternet sitelerinde önceleri düşük bilgiye dayalı yazılar bulunmakta idi. Bazı aramalarda bazı kelimelerde ön sıraya çıkmak için yazarlar, söz konusu kelimeleri çokça kullanarak, yazının anlam bütünlüğünün bozulmasına sebep oluyorlardı. İşte buna çözüm bulmak için arama motorları anlamaya dayalı çözümler de sunmaya başladılar. Bu da insanların gerçekten işe yarar ve insanları geliştirecek kaliteli yazılar yazmalarını sağladı. Bu sayede internet siteleri boş bilgilerin olduğu sayfalar yerine anlamlı ve kaliteli içeriklerin olduğu sayfalara dönüşmeye başladı. Gerçekten de işe yarar yazılar ön plana çıkmaya başladı.
Bugün yapay zeka da insanların önüne çeşitli bilgiler sunmaktadır, aslında her alanda işe yarar çözümler sunmaktadır ama bunu yaparken acemi çırak gibi davranarak bazen saçmalıyor. İşte yapay zekanın saçmaladığını fark etmek için kişinin yeterli bir bilgi birikimine sahip olması gerektiği noktaya varıyoruz.
Yapay zeka ile her konuda içerikler oluşturmak mümkündür. Ancak yapay zeka size sizin ihtiyacınız olacak kadar bilgi vermektedir. Yani ondan bir konuda bilgi edinmek istediğinizde büyük bir belagate sahip bir siyasetçi gibi çok konuşacaktır ama hiç anlamlı bilgi vermeyecektir. O yüzden içerik oluşturmada yapay zekadan çok fazla korkmamak gerekmektedir.
Yapay Zeka Nasıl Çalışmaktadır?
Yapak zeka uygulamaları soruları cevaplamanın yeni bir yoludur. Özellikle teknik bilgi gerektiren konularda Google’a bir soru sorduğumuzda, Google buna uygun olabilecek en doğru cevabı siteler arasından arama yaparak, en uygun siteyi ilk sıraya koyarak bize sunuyordu. Aslında sorunun cevabını vermiyordu, cevap olabilecekleri seçenekleri önümüze seriyordu. Şimdi yapay zeka ile doğrudan sorunun cevabını alıyoruz. Yapay zeka da tabii ki internet sitelerinde yer alan bilgilerden faydalanarak bize bir cevap vermekte, ama bu cevabın sorumuzun tam yanıtı olup olmadığını kontrol etmek ise bize düşmektedir.
Bu sebeple yapay zekanın işimizi elimizden alacağını düşünmek yerine işimizi kolaylaştıracağını söyleyebiliriz. Ancak eğitim seviyesi düşük kalan, kendini geliştirmeyen insanlar için de bir baş belası olacağı da kesindir.
İçerik oluştururken yapay zeka bize nasıl fayda sağlayabileceği konusuna geçecek olursak, içeriklerin dil bilgisi, gramer ve etkili içerikler oluşturma bakımından faydası olacaktır. Ancak yapay zekanın elde ettiği bilgilerin kısıtlı olmasından dolayı yeni bilgilere erişmesi şu an için sınırlandırılıyor. Her yeni bilgi ortaya çıktığında yapay zekanın da güncellenmesi gerekecektir. Dolayısı ile geleneksel insana dayalı içerik üretimi varlığını devam ettirecektir. Aynı makinaların ürettiği gıdalar ile elde üretilen geleneksel gıdalar gibi, elde üretilen gıdalar nasıl daha lezzetli ise insan üretimi içerikler de daha kaliteli olmaya devam edecektir.
Yapay zekanın içerik oluşturma ve tüketme bakımında bir devrim yaptığının farkındayız, bunun dönüştürücü etkisi devam edecektir. Yeni icatların, yeni bilgilerin ortaya çıkmasını hızlandıracaktır. Bu bir devrim ise bu devrimi doğru algılamak ve bununla yaşamayı öğrenmek zorundayız.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Düşüncelerinizi yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.