Yazılı sınava hazırlanan öğrenci
Yazılı sınava hazırlanan öğrenci

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yeni bir düzenlemeye gitti. Öğrencilerin üst bilişsel yeteneklerini ölçmek için teste dayalı sınavlar yerine yazılıya dayalı sınavlar getirdi. Bu Sınavlar hem öğretmenler hem de öğrenciler için yeni bir stres kaynağı oldu. 

Öğretmenler sınavları nasıl hazırlayacakları üzerine endişe ederlerken, öğrenciler de sınavda ne tür soruların sorulacağını ve bu soruları nasıl cevaplayacakları hakkında endişe etmeye başladılar. Peki gerçekten de yazılı sınavlar endişe edecek kadar korkunç mudur?

Aslında bu sorunun yanıtını daha önce yazılı sınav yapanlar bilirler. Eskiden teste dayalı sınav yerine genelde yazılı sınavlar yapılırdı. Sonradan internetin yaygınlaşması ile sınav cevaplarının öğretmenler tarafından daha kolay okunmasından dolayı teste dayalı sınavlar yapıldı. 

Teste dayalı bir sınıfın sınavını öğretmen 20 dakikada okuyup cevaplayabilirken, yazılıya dayalı sınavı bitirmesi bazen iki saati bulabiliyor. Bu öğretmeni hem zaman hem de enerji bakımından tüketmekte idi. Günümüz öğretmenleri aynen öğrenciler gibi daha az enerji tüketmek istiyorlar. Peki bu durumda ne olacak? Öğrenciler yazılı sınavlara nasıl hazırlanacaklar?

Bu iki sorunun cevabı bu dönemin sonunda belli olacaktır. Ancak biz daha önceden bilgilenmedirme yapalım. 

Yazılı sınavların teste dayalı sınavlardan farkı öğrencinin doğru cevabı kendi kelimeleri ile, kendi anladığı biçimde söyleyebilmesidir. Üç farklı cümle kurup üçünün de aynı anlama gelebilir. Her öğrencinin kelime dağarcığı diğerinden farklıdır. Vurgulamak istediği noktalar farklı olsa da aynı anlama gelebilecek yorumlar yapılabilir. 

Öğrenciler konuyu iyice anladıkları zaman ve bunu kendi anladıkları gibi ifade etmeyi öğrendiklerinde yazılı sınavlarda çok başarılı olacaklardır. Bu yıl biraz geçiş evresi gibi olacağından sınav sorularının çok zor olmayacağını düşünmekteyim. 

MEB tarafından yayınlanan örnek sorulara baktığımızda da soruların çok zor olmadığını göreceksiniz. 

Yazılı sınavlara hazırlanırken konuyu çok iyi anlamaya ve kendi ifadeleriniz ile yeniden yazmaya çalışınız, böylece konuya hakim olursunuz. Yani konuyu başka birine anlatabilecek bir düzeye gelirsiniz. Eğer bir konuyu başka birine anlatabilecek kadar biliyorsanız, o konuyu tam olarak anlamış olduğunuz ortaya çıkar. En iyi öğrenme yöntemi yaparak yaşayarak öğrenmedir. Yazılı sınavlara hazırlanırken ya birine anlatın ya da birine anlatır gibi defterinize yazınız. Bunu yaptığınızda rahatlıkla sınavı geçersiniz. 

 

Yazıyı Paylaş

Bir Yorum Bırak